תאונת דרכים כתאונת עבודה

מדי פעם אנו קוראים באמצעי התקשורת על תאונות עבודה מצערות, כמו: עובד שנחתך בעבודתו או פועל שנפל מפיגומים. אך תאונת עבודה יכולה לקרות לכל אחד מאיתנו גם בדרך לעבודה או ממנה, למשל אם מתרחשת חלילה תאונת דרכים. במקרה של תאונת דרכים שהיא גם תאונת עבודה כאמור, נמצא הנפגע בהתלבטות: אל מי עליו לפנות בכדי לקבל פיצויים בגין הנזקים שנגרמו לו בעקבות התאונה? האם להגיש תביעה נגד חברת הביטוח שביטחה בביטוח חובה את הרכב המעורב בתאונה, או שמא להגיש תביעה למוסד לביטוח לאומי? או שאולי כדאי לתבוע את שניהם? ואם כן, את מי לתבוע קודם? ננסה לעשות סדר בדברים.

בשלב הראשון לאחר קרות תאונת הדרכים יש לפנות לטיפול רפואי ולהצטייד בתעודת מחלה לנפגע בעבודה. לאחר מכן יש להוציא אישור משטרה על התאונה שארעה.
בשלב הבא יש לפנות לרופא המטפל ולעדכנו כי נפגעתם בתאונת עבודה. אם אינכם מסוגלים לשוב לעבודה, יש לבקש מהרופא טופס הנקרא "תעודה רפואית לנפגע בעבודה". תעודה זו משמשת כאישור עבור ימי מחלה לצורך תביעה לדמי פגיעה בביטוח הלאומי.
לאחר קבלת "תעודה רפואית לנפגע בעבודה", יש להחתים את המעסיק על דו"ח "הודעה על תאונה" (טופס בל/250), בו יש תיאור בסיסי של פרטי התאונה.
או אז ניתן להגיש תביעה בביטוח הלאומי עבור דמי פגיעה. את דמי הפגיעה מעניק הביטוח הלאומי כתחליף חלקי להכנסתו של הנפגע בשעה שהוא איננו מסוגל לעבוד כלל, והם מוגבלים למשך כ-90 יום.
במקרה בו נרפאו פציעותיו של הנפגע בתום תקופה זו, ישוב לעבודתו.
במקרה בו סובל הנפגע מנכות לאחר התאונה – בביטוח הלאומי יופנה הנפגע לועדה רפואית שתקבע את אחוזי הנכות הזמנית והצמיתה (הקבועה) מהם הוא סובל, כאשר:
בגין נכות צמיתה הפחותה מ-10% המוסד לביטוח לאומי לא מעניק פיצוי.
בגין נכות של 10% עד 19% מעניק המוסד לביטוח לאומי מענק נכות חד פעמי.
בגין נכות העולה על 20% משלם המוסד לביטוח לאומי קצבת נכות חודשית בהתאם לאחוזי הנכות ולשכר טרום התאונה.
בנוסף על האפשרות לתבוע את הביטוח הלאומי, קיים גם המסלול של התנהלות מול חברת הביטוח של הרכב המעורב בתאונה, כמו בכל תאונת דרכים.
אף-על-פי שהפיצוי המתקבל מהביטוח הלאומי ומחברת הביטוח משלימים זה את זה, ישנה חשיבות לסדר התביעות. זאת משום שקביעת אחוזי הנכות של הביטוח הלאומי חלה גם על התביעה כנגד חברת הביטוח. כך שאם הועדה הרפואית קבעה כי הנפגע לא סובל מנכות צמיתה, הדבר ישפיע לרעה גם על התביעה מול הביטוח.
משום כך, במקרה בו סובל הנפגע מנכות לאחר התאונה מומלץ מאוד להתייעץ עם עורך דין הבקיא הן בתאונות דרכים והן בתאונות עבודה על מנת להחליט אם להתקדם קודם במסלול מול הביטוח הלאומי או מול חברת הביטוח.